piątek, 15 sierpnia 2014

Śliwki w occie

Tak troche świętami pachnące...

Zalewa na 1 kg śliwek (wychodzą 4większe słoiki):
3 do 4 szklanek wody (na początek użyć 3 szklanki, jak się okaże, że zalewa nie zakrywa śliwek to dodać trochę wody)
pół szklanki octu spirytusowego
szklanka cukru

przyprawy - co kto lubi - cynamon, goździki, gałka, trawa cytrynowa

Zalewę z przyprawami zagotować,
i gorącą zalać śliwki (śliwki całe z pestkami i nawet z ogonkami - bo ładnie się prezentują)
odstawić do następnego dnia,
zlać zalewę, zagotować, zalać śliwki...
i tak w sumie 4 razy.

Ostatniego dnia zalewać śliwkii gorącą zalewą już w słoikach,
zakręcić odwrócić do góry nogami,
nie trzeba pasteryzować.

Przepis zaczerpnięty z tocokocham.com

11 komentarzy:

  1. U mnie w domu robi się takie gruszki i dynie w occie. Przyznam się, że śliwek w occie jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej! ostqatnio świruje na punktcie dynii. czy dalej je uprawiasz? gdzie w Polsce? można Cie odwiedzić/ kupic dynie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, niestety w tym roku bardzo słabo z dyniami u mnie. susza zrobiła swoje...

      Usuń
    2. a wiesz moze gdzie mozna zakupic rozne odmiany? polecisz cos gdzies? najlepiej w wielkopolsce...

      Usuń
    3. niestety nie mam pojęcia

      Usuń
    4. a mogę prosić o adres meilowy-mam pytanuie-bo nie moge dojsc do tego jaki to rodzaj dyni tata mi przywiozł, wysle zdjęcie, pomoże Pani ?

      Usuń
    5. wysłałam zaproszenie do rozmowy

      Usuń
    6. nie moge w taki sposob, nie mam takiej mozliwości. prosze o meila...

      Usuń
    7. i czy podałaby mi Pani nazwy dyni ktore maja taki zwarty, suchy mączny miąższ? bede wiedziała za jakimi się rozglądać. bardzo dziekuje.

      Usuń
  3. 50 yr old Accounting Assistant IV Ira Becerra, hailing from Fort Erie enjoys watching movies like Vehicle 19 and Backpacking. Took a trip to Catalan Romanesque Churches of the Vall de BoíFortresses and Group of Monuments and drives a Ferrari 375 MM Berlinetta. moje zrodla

    OdpowiedzUsuń