wtorek, 22 października 2013

Ciasto - Pumpkin Pie

Bardzo proste,
bardzo szybkie,
bardzo aromatyczne
i dające wiele możliwości...

Kruchy spód tradycyjny
(ja robię bez cukru)
czyli 300g mąki, 150g masła, jajo, 3 łyżki wody
lub troche cieńsze
250g mąki, 125g masła, jajo, 3 łyżki wody

wszystkie składniki maja być zimne,
siekamy mąkę z tłuszczem,
dodajemy jajo i wodę,
zagniatamy tak szybko jak się da
i do lodówy na trochę...
(ja wolę najpierw na blaszkę a później do lodówy)

z dyni robimy puree 
(do garnka kilka łyków wody, plus pocięta dynia)
blendujemy... dodajemy śmietanę i jajko,
śmietany tak 3-4 łyżki.
Teraz cukier i przyprawy wedle uznania:
cynamon, kardamon, gałka, miodek....

Spód podpiekamy w 200 stopniach przez 10-15 minut
(nie zapomnieć o podziabaniu widelcem bo zrobi sie poducha)
na podpieczony spód nakładamy masę,
sypiemy orzeszkami, pestkami lub tym co się lubi
i pieczemy dalej aż masa stanie się budyniowata
i przy ruszaniu blaszką nie będzie "pływać"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz