niedziela, 12 stycznia 2014

Polski


Pierwsze wykonanie


200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
(dałam 250 swojego dość płynnego, ale młodego)
550 g mąki białej pszennej chlebowej (750)
50g mąki pszennej razowej żarnowej lub 50 g otrąb pszennych (pszenna 1850)
1 lyzeczka slodu - nie mam = nie daję
1 łyżka soli (duża płaska łyżka)
300 g letniej wody
opcjonalnie 1/4-1/2 lyzeczki drozdzy instant - nie daję
opcjonalnie 2 łyżki kminku - nie daję

Wszystkie skladniki wymieszałam w misce, i zagniotłam ciasto. 
Zostawiam w misce przykrytej ściereczką na 2 -2 1/2 godziny i składam w tym czasie 3 razy.
Składam - w moim wydaniu wygląda to tak, że ciasto rozplaszczam, 
rogi/boki zawijam do środka, i już.
Zwinęłam owalny bochenek, umieściłam na blaszce zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny 
Chleb wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 260C 
spryskanego wodą, piekłam przez 10 minut, 
potem obniżyłam temperaturę do 230C i piekłam jeszcze 20 minut. 



Uwagi:

* pryskałam 2-3 razy wodą do piekarnika

* piekłam najpierw 10 minut a później 20 minut, okazuje się że jednak chyba trochę za krótko, mimo iż skórka była już bardzo zarumieniona 

* wniosek - piec o 10 minut dłużej, przykryć folią jak za mocno się rumieni






Drugie wykonanie

(zmieniam mąkę, robię o 50% więcej)

300g zaczynu zakwasowego żytniego razowego
825 g mąki białej pszennej chlebowej (550)
75 g mąki żytniej razowej (2000)
1 lyzeczka slodu - nie mam = nie daję
2 łyżki soli (duże płaskie łyżka)
450 g letniej wody

dzielę ciasto na pół,
do jednej połowy dodaję 5 g czarnuszki i 7 g czarnego sezamu
do drugiej połowy 7 g suszonych pomidorów igiełki i 3 gramy bazylii



Kolejne i kolejne wykonanie

(robię 2 chleby każdy o 50% większy od wyjściowego przepisy)

w dwóch miskach równolegle:

300g zaczynu zakwasowego żytniego razowego
825 g mąki białej pszennej chlebowej (750)
75 g mąki żytniej razowej (2000)
1 lyzeczka slodu - nie mam = nie daję
2 łyżki soli (duże płaskie łyżka)
450 g letniej wody

wychodzą dwa megapiękne ogromne bochny chleba, które można upiec obok siebie w piekarniku :)






Modyfikacje


300 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
550 g mąki białej pszennej chlebowej (750)
50g mąki żytniej 2000
1 łyżka soli (duża płaska łyżka)
300 g letniej wody
czarny sezam, czarnuszka

12 minut mieszania



300 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
550 g mąki białej pszennej chlebowej (750)
50g mąki pszennej 1850
1 łyżka soli (duża płaska łyżka)
300 g letniej wody
tymianek

12 minut mieszania



Przepis zaczerpnięty z Piekarni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz