Tak troche świętami pachnące...
Zalewa na 1 kg śliwek (wychodzą 4większe słoiki):
3 do 4 szklanek wody (na początek użyć 3 szklanki, jak się okaże, że zalewa nie zakrywa śliwek to dodać trochę wody)
pół szklanki octu spirytusowego
szklanka cukru
przyprawy - co kto lubi - cynamon, goździki, gałka, trawa cytrynowa
Zalewę z przyprawami zagotować,
i gorącą zalać śliwki (śliwki całe z pestkami i nawet z ogonkami - bo ładnie się prezentują)
odstawić do następnego dnia,
zlać zalewę, zagotować, zalać śliwki...
i tak w sumie 4 razy.
Ostatniego dnia zalewać śliwkii gorącą zalewą już w słoikach,
zakręcić odwrócić do góry nogami,
nie trzeba pasteryzować.
Przepis zaczerpnięty z tocokocham.com
U mnie w domu robi się takie gruszki i dynie w occie. Przyznam się, że śliwek w occie jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńhej! ostqatnio świruje na punktcie dynii. czy dalej je uprawiasz? gdzie w Polsce? można Cie odwiedzić/ kupic dynie?
OdpowiedzUsuńhej, niestety w tym roku bardzo słabo z dyniami u mnie. susza zrobiła swoje...
Usuńa wiesz moze gdzie mozna zakupic rozne odmiany? polecisz cos gdzies? najlepiej w wielkopolsce...
Usuńniestety nie mam pojęcia
Usuńa mogę prosić o adres meilowy-mam pytanuie-bo nie moge dojsc do tego jaki to rodzaj dyni tata mi przywiozł, wysle zdjęcie, pomoże Pani ?
Usuńwysłałam zaproszenie do rozmowy
Usuńnie moge w taki sposob, nie mam takiej mozliwości. prosze o meila...
Usuńi czy podałaby mi Pani nazwy dyni ktore maja taki zwarty, suchy mączny miąższ? bede wiedziała za jakimi się rozglądać. bardzo dziekuje.
Usuńabutewicz@gmail.com
Usuń50 yr old Accounting Assistant IV Ira Becerra, hailing from Fort Erie enjoys watching movies like Vehicle 19 and Backpacking. Took a trip to Catalan Romanesque Churches of the Vall de BoíFortresses and Group of Monuments and drives a Ferrari 375 MM Berlinetta. moje zrodla
OdpowiedzUsuń