wtorek, 23 kwietnia 2013

Sweet Dumpling - zeszłoroczne wspomnienia

Warto powspominać zeszłą jesień,
co by w tym roku jeszcze większym uczuciem obdarzyć dynie :)

Zacznę od Sweet Dumpling.
Dyńka ta często znajduje się w serii dyń ozdobnych,
ale jest jak najbardziej jadalna.

DANE TECHNICZNE

WIELKOŚĆ: Sweet Dumpling jest bardzo małą dynią,
moje owoce miały w granicach 500-600g.
Świetna do zużycia "na raz",
idealna do faszerowania.
Z jednego krzaka zebrałam 8 dyniek,
ale było by ich znacznie więcej,
nie wszystkie zdążyły dojrzeć.
W zeszłym roku zbyt późno zabrałam się do dzieła,
i nie wszystko poszło dobrze.

SMAK: bardzo, ale to bardzo kasztanowa dynia.
W opisie smaku często można przeczytać, że jest ona też orzechowa,
jednak ja tego nie stwierdziłam,
dla mnie jest typowo kasztanowa,
bardzo wyraźna i bardzo słodka.
Trzeba się nastawić, że Sweet Dumpling nie jest praktycznie w ogóle dyniowata,
gdybym jadła ją z zamkniętymi oczami,
na pewno postawiłabym na słodkie kasztany.
Ten dominujący kasztanowy aromat nie wszystkim może się spodobać.
Podobno można ją jeść na surowo
- ja jeszcze nie testowałam, więc opinii nie mam.

PRZECHOWYWANIE: dwa z owoców całą zimę przeleżały w nieogrzewanym pomieszczeniu,
teraz (koniec kwietnia) od jakiegoś miesiąca leżą w ciepłym pokoju - nic im nie dolega,
ale do jedzenia raczej by się już nie nadawały.
Są bardzo twarde i zmieniły kolor na żółto - pomarańczowy
(kolorystycznie idealna ozdoba na Wielkanoc^^)


A tak prezentowała się faszerowana:













Plan zwiedzania Dyniowego Pola

Zapraszam na wirtualne zwiedzanie mojej uprawy,
w fazie początkowej:


                                   PIERWSZY RZĄD

17. Melonowa Żółta
16. Galeux d'Eysines
15. Burgess Buttercup
14. Hokkaido
13. Hokkaido
12. Chirimen
11. Chirimen
10. Chirimen
9. Queensland Blue
8. Queensland Blue
7. Sibley
6. Spagetti
5. Spagetti
4. Dyniocukinia
3. pusto
2. pusto
1. pusto
17. Melonowa Żółta
16. Melonowa Żółta
15. Burgess Buttercup
14. Hokkaido
13. Hokkaido
12. Waltham Butternut
11. Chirimen
10. Chirimen
9. Triamble
8. Triamble
7. Sibley
6. Sibley
5. Spagetti
4. Dyniocukinia
3. pusto
2. pusto
1. pusto


                                     DRUGI RZĄD

17. Sweet Dumpling (M)
16. Golden Delicious
15. Red Warty Thing
14. Australian Butter
13. Long Island Cheese
12. Blue Hokkaido
11. Tromba d`Albenga
10. Hidemi
9. Hidemi
8. Patison Polo
7. Patison Polo
6. Patison Polo
5. pusto
4. pusto
3. pusto
2. pusto
1. pusto
17. Sweet Dumpling (M)
16. Bleu de Hongrie
15. Musquee du Maroc
14. Red Warty Thing
13. Australian Butter
12. Long Island Cheese
11. Blue Hokkaido
10. Tromba d`Albenga
9. Hidemi
8. Patison Gagat
7. Patison Gagat
6. Patison Gagat
5. Patison Gagat
4. pusto
3. pusto
2. pusto
1. pusto

* (M) - nasiona samodzielnie wydłubane z dyniek 2012, 
mogą więc powstać potworki, bo zapylanie było w sensie - hulaj duszo piekła nie ma...


                                       TRZECI RZĄD

17. Sweet Dumpling (M)
16. 2xP Hokkaido (M)
15. 2xP Hokkaido (M)
14. 2xP Hokkaido (M)
13. 2xP Hokkaido (M)
12. 2xP Hokkaido (M)
11. 2xP Hokkaido (M)
10. 1xP Georgia Candy
9. 1xP Waltham Butternut
8. 1xP Waltham Butternut
7. PA Dutch Crookneck
6. Triamble
5. Black Futsu
4. pusto
3. pusto
2. pusto
1. pusto
17. Sweet Dumpling (M)
16. Sweet Dumpling (M)
15. 2xP Hokkaido (M)
14. 2xP Hokkaido (M)
13. 2xP Hokkaido (M)
12. 2xP Hokkaido (M)
11. 2xP Hokkaido (M)
10. ???
9. 1xP Georgia Candy
8. Dyniocukinia
7. PA Dutch Crookneck
6. Black Futsu
5. Kakai
4. 1xP Kakai
3. pusto
2. pusto
1. pusto

** 2xP - wsadziłam po dwie pestki

*** ??? - oznacza, że nastąpił błąd w sprawozdaniu, i teraz nie wiadomo co jest pod numerem 10
- może być jedna pestka Waltham Butternut lub jedna pestka Georgia Candy, 
mogą być też dwie pestki z mojej Hokkaido ^^ - czas pokaże/lub nie



poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Kto nie ryzykuje...

może trochę za wcześnie,
ale jakoś już nie mogłam wytrzymać,
a i dynie wyrywały się z doniczek...

najwyżej jak mróz dopadnie to mamy następców na parapetach,
pestek też nam nie brakuje,
tak więc TE, które nie wykażą chęci życia
zostaną zastąpione przez następne...
a w razie potrzeby - następne zastąpi się kolejnymi ^^
i tak do skutku!

***
Ręczne rozkładanie włókniny nie poszło za dobrze..
nie wnikam - za mało czy za dużo żubrów(ki)
ale efekt końcowy nie był zadowalający


Sołtys spojrzał okiem fachowca,
pokręcił nosem,
łyknął żubróweczki
i stwierdził, że tak to mi nie pójdzie!

kasujemy więc pierwsze efekty naszej pracy,
w pocie czoła położone,
w pocie czoła zwinięte (nikt nie mówił, że lekko będzie)


trzeba było wezwać więc posiłki,
w postaci traktora na telefon
(wioska to jest to!)


efekt końcowy - piękne i równe grządki!
nie trzeba dołków pod folie ręcznie wykopywać:


teraz tylko grabimy środki, układamy folie, i zasypujemy:


żyć nie umierać!!

DANE TECHNICZNE:

czarna folia o szerokości 1,6m
po wkopaniu zostaje ok 1,3-1,4m
odstępy pomiędzy rzędami podobne.

***
Druga część to już sama przyjemność...
Wsadzam sadzonki,
niektóre miejsca zostają wolne,
reszta to nasiona bezpośrednio do ziemi.


Nadzór:




DANE TECHNICZNE:

po dwa rzędy na każdym rzędzie folii,
z przesunięciem o połowę,
każda dyńka w rzędzie oddalona od kolejnej o 1,3m,
po 17 miejsc w każdym rzędzie.
Ostatecznie więc do zapełnienia są 102 dziurki :D

***
na koniec całość została podlana i przykryta włókniną
19g/m2 szerokość 1,6m






piątek, 19 kwietnia 2013

Wstępnie

Nie umiałam się zdecydować, najpierw miało być 10 odmian...
później max 15...
skończyło się na ponad 20 ^^

ale nie ma tego złego,
 przynajmniej będzie się działo,
 a i ewentualne straty będą mniej zauważalne.

 Poniżej spis dyniek zaplanowanych na ten sezon,
większość już w doniczkach,
część jednak jeszcze się nie wykluła:

Bleu de Hongrie
Blue Hokkaido
Burgess Buttercup
Galeux d'Eysines
Golden Delicious
Queensland Blue
Red Warty Thing
Triamble Chirimen
Long Island Cheese
Musquee du Maroc
Pennsylvania Dutch Crookneck
Marina Di Chioggia
Kakai
Black Futsu
Hokkaido
Chirimen
Sibley
Waltham Butternut
Australian Butter
Tromba d`Albenga
Hidemi
Spagetti
Melonowa żółta
Sweet Dumpling
Buen Gusto de horno
Georgia Candy
Tondo di Piacenza